-
ویلیام ه. کروپر
دانلود کتاب فیزیکدانان بزرگ از گالیله تا هاوکینگ
|
عنوان فارسی: فیزیکدانان بزرگ از گالیله تا هاوکینگ |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
پیشگفتار مؤلف
این کتاب شرحی است دربارهٔ زندگیهای علمی، بهویژه زندگی سی تن از مشاهیر بزرگ علم فیزیک. نام بعضی از آنان آشناست (نیوتون، اینشتین، کوری، هایزنبرگ، بور)، در حالیکه نام دیگران ممکن است ناآشنا باشد (کلازیوس، گیبس، میتنر، دیراک، چاندراسخار). همهٔ آنان انسانهای فوقالعادهای بودهاند یا هستند، دستکم به همانقدر که موضوعاتشان مسحورکننده است. زندگینامهٔ کوتاه آنان در این کتاب بیان داستانهایی است هم از خود افراد و هم از علم فیزیک آنان.
فصلهای کتاب هم از لحاظ ساختار و هم از لحاظ اندازه متفاوت است، و بستگی دارد (گاهی به اختصار) به مطالب موجود دربارهٔ زندگینامهٔ آنان. بعضی از فصلها مجهز به بخشهای کوتاهی است (با عنوان «درسها») شامل اطلاعات زمینهٔ موضوعاتی در ریاضی، فیزیک و شیمی که خواننده ممکن است از آنها آگاهی نداشته باشد.
تلقی مرسوم این است که خوانندهٔ عام از معادلات ریاضی میترسد. من این توصیه را نپذیرفتهام و معادلاتی را در بعضی از فصول گنجاندهام. معادلات ریاضی زبان فیزیک را بیان میکند: خواننده نمیتواند پیام موردنظر را بدون یادگیری چیزی دربارهٔ این زبان دریافت کند. این دریافت امکانپذیر خواهد بود، هرگاه دانش مقدماتی (در حد دبیرستان) از جبر داشته باشید، و اگر لازم باشد به بخشهایی با عنوان «درسها» توجه کنید. واژهنامه و «وقایعنگاری رویدادهای عمده» در پایان کتاب نیز ممکن است سودمند باشد.
هیچ ادعایی نداریم که این کتاب یک بررسی جامع یا دانشورانه است؛ منظور این بوده است که مطالب خواندنی، تفریحی برای دانشمندان و دانشجویان علم (رسمی و غیررسمی) باشد. امید متواضعانهٔ من این است که شما این فصلها را به طور تصادفی و برای سرگرمی هم که شده خواهید خواند، و این درس را میآموزید که بهرغم همهچیز، علم یک مجاهدت انسانی است.
سخنی از مترجم
هر علمی دو وجه بسیار متفاوت دارد، یکی وجه نظریهای و دیگری وجه کاربردی آن است که تکنولوژی نامیده میشود. وجه نظریهای علمی، شناخت طبیعت و مسیر تحولات آن در طی زمان از آغاز تا زمان حال و پیشگوییهای آینده و به طور کلی دانستن نادانستنیهایی است که تا ابد ادامه دارد. اما تکنولوژی اگر مهار شده باشد با مایه گرفتن از وجه نظریهای، وسایلی ایجاد میکند که موجب پیشرفت علم نظریهای و رفاه زندگی میشود.
این کتاب بهطور عمده تاریخ علم نظریهای را باز مینمایاند. مطالب کتاب شامل نه بخش است. در هر بخش، مختصری دربارهٔ شرح حال و عمدتاً بیان نقش و فعالیتهای دانشمندانی که بهترتیب در پیشرفت آن بخش از فیزک مؤثر بودهاند آمده است. توضیح کاملتر کتاب در پیشگفتار مؤلف ملاحظه میشود. مسیر مفاهیم هر بخش کتاب نشان میدهد که چگونه نکتهای بهطور شهودی در ذهن شکوفا میشود و با روش علمی و پژوهشهای مداوم و بعضاً بسیار سرسختانه پیش میرود، و در این رهگذر افت و خیزهایی دارد اما جزمیت و نقطهٔ پایانی ندارد. فیزیک نظریهای گرچه منشأ اختراعات و پیشرفت آن وابسته به تکنولوژی مهار شده است، اما از لحاظ مادی سودآور نیست. بدین معنی که پژوهش علمی عشق حقیقتجویی میطلبد و چندان پاداش مالی ندارد. بیان مطالب با استفاده از فرمولهای اساسی فیزیک بسیار صریح، قابل فهم و استادانه است. باتوجه به این نکات و موارد دیگری که در طول کتاب آمده است، خواندن این کتاب برای طالبان علم بهویژه دانشجویانی که در مرحلهٔ تصمیمگیری و جهتیابی مسیر فعالیتهای آیندهٔ خود هستند، مفید خواهد بود.
با توافق ناشر قرار شد که ترجمهٔ کتاب در دو مجلد منتشر شود. اکنون مجلد اول کتاب، شامل بخشهای مکانیک، ترمودینامیک، الکترومغناطیس، مکانیک آماری و نسبیت تقدیم علاقهمندان میشود. بدیهی است نقد و اظهارنظرهای خوانندگان آمادگی ترجمهٔ مجلّد دوم را که شامل بخشهای مکانیک کوانتومی، فیزیک هستهای، فیزیک ذرات، اخترشناسی، اخترفیزیک و کیهانشناسی است، تسهیل میکند. از سرکار خانم فروغ فرجود و آقای فرید مصلحی که متن این کتاب را بازخوانی کردهاند و نکاتی را در جهت بهبود کتاب یادآور شدهاند صمیمانه سپاسگزاری میشود.
دربارهٔ مجموعه
این کتاب در واقع تاریخ پیشرفت علم فیزیک است؛ زیرا محتوای آن نه بر حسب حروف الفبایی نام فیزیکدانان، بلکه بر حسب سیر تحول تاریخی بخشهایی از علم فیزیک و دانشمندانی که در این تحول نقش داشتهاند تنظیم شده است، بدین معنی که بخشهای آن به ترتیب عبارتند از:
1. مکانیک
2. ترمودینامیک
3. الکترومغناطیس
4. مکانیک آماری
5. نسبیت
6. مکانیک کوانتومی
7. فیزیک هستهای
8. فیزیک ذرات بنیادی
9. اخترشناسی، اختر فیزیک و کیهانشناسی
در هر بخش، شرح حال و عمدتاً شرح فعالیتهای دانشمندان پیشرو در آن بخش ارائه میشود.
مطالعهٔ این کتاب را به تمامی علاقهمندان علم فیزیک پیشنهاد میکنیم.