دانلود کتاب The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism
by Naomi Klein
|
عنوان فارسی: دکترین شوک: ظهور سرمایهداری فاجعه |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
یک اثر ژورنالیستی طولانی. نائومی کلاین، روزنامهنگار، نویسنده و فعال چپ در این کتاب شوک درمانی روانی در بازجوییهای سیا -مشروح در فصل ۱ کتاب- را با سیاستهای اقتصادی آمریکا مثلا پس از طوفان کاترینا مقایسه کرده است و پایه گذار این سیاست را مکتب شیکاگو و بالاخص افکار میلتون فریدمن میداند- فصل دوم به این موضوع و تضاد تفکر فریدمن و کینز اختصاص دارد.
از همین مقایسهی شوک درمانی روانی و نسخه اقتصادی توسط نویسنده میتوان دریافت که با یک بیانیه ژورنالیستی روبرو هستیم تا یک تحقیق علمی. تئوری توطئه به شکل آزارندهای در سراسر کتاب جریان دارد، مثل اشاره نویسنده به ترویج سیاستهای اقتصاد بازار مکتب شیکاگو توسط فارغالتحصیلان شیلیایی این دانشگاه- شاگردان فریدمن- و سرانجام سقوط دولت چپ آلنده. این موضوع در فصل سوم تشریح میشود. در ادامه کتاب نویسنده به نمونههای دیگری از جمله جنگ بریتانیا-آرژانتین بر سر جزایر فالکلند، تجربه روسیه، لهستان، عراق و ... برای اثبات نظریه خود در این ارتباط که شوک درمانی سیاست دائمی سرمایهداری وحشی در چند دهه اخیر بوده است میپردازد. مثلا در مورد سیاست قطع یارانهها در بولیوی و اِعمال سیاستهای ریاضتی آماری مبنی بر بدتر شدن تورم و نابرابری در پی این سیاستها میآورد.
خواندن کتاب مثل خواندن یک روزنامه طولانی است نه یک کار آکادمیک علمی. البته طبق تجربه من این ویژگی مشترک نویسندگان چپ و برخورد غیر تحلیلی آنهاست. این که دقیقا چه مکانیسمی مثلا باعث شد وضع اقتصادی بولیوی بعد از سیاست شوکدرمانی بدتر شود برای خواننده معلوم نمیشود.
از سوی دیگر نمونهها و آمار ارائه شده پیچیدگی جهانیسازی و اصلاحات اقتصاد بازار را در اقتصاد جهانی شده نشان میدهد. این که حذف یارانهها و سیاستهای ریاضتی-که اکنون بحث داغ در مورد یونان است- و از سوی دیگر گشودن کنترل نشده درهای کشور به واردات کشورهای خارجی-که به قول نویسنده همان کشورهای تئوریسین شوک درمانی هستند- راه حل اصلاح یک اقتصاد یارانهای و رانتی نیست به تجربه معلوم شده است. تجربهها و آمار ارائه شده برای خواننده این سوال را ایجاد میکند که اصلاح چنین اقتصاد بیماری -مثل اقتصاد کنونی ایران- چطور ممکن است.