دانلود کتاب نشیبی دراز است پیش فراز : نگاهی دیگر به فروپاشی ایران ساسانی
|
عنوان فارسی: نشیبی دراز است پیش فراز : نگاهی دیگر به فروپاشی ایران ساسانی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
سالها پیش در سنین نوجوانی هنگامی که در درس تاریخ و کتابهای مربوط به آن، درباره ی شکست ایرانیان از اعراب در پایان دوره ی ساسانیان آگاهی یافتم، مانند بسیاری از هم نسلان خویش با ناباوری و اندوه به دنبال دلایل این شکست خفت بار که مانند استخوانی در گلوی بسیاری از ایرانیان گیر کرده است، بودم. فارغ از نوع اندیشه و نگاه ما به مسایل اجتماعی و سیاسی کشورمان، به زانو افتادن نیاکانمان در برابر قوم عرب، بعضی در بیشتر ما ایرانیان پدید آورده است که رهایی از آن آسان نیست بویژه اینکه مسایلی همچون حمله عراق به ایران با پشتیبانی جهان عرب در دهه ی هشتاد میلادی و سیاهکاریهای کشورهای عربی حوزه ی خلیج فارس در باره نام این آبراه در سالهای گذشته، به ژرفای این بغض و بدبینی می افزایند.
تهاجم هیچ بیگانه ای به اندازه ی حمله ی عرب، عنصر ایرانی را دچار بحران هویت ننموده است. همچنین، کمتر رویداد تاریخی را می توان یافت که به اندازه ی این رخداد، تحلیلها و تفسیرهای متفاوت و شاید متضاد پیرامون آن انجام شده باشد که سد البته بررسی این تحلیلها و آرا به دلیل درونمایه های گاه تا صد و هشتاد درجه متفاوت، خواننده را به سردرگمی می اندازد . از اینرو، در زمانی که احساس کردم توانایی خواندن و درک نوشتارهای تاریخی بویژه گزارشهای دست یکم از تسخیر ایران بدست اعراب مسلمان را دارم، بر آن شدم که خود پژوهشی در این زمینه انجام دهم.
دستاورد این کار چند ساله را تا اندازه ای پاسخی روشنگرانه به پرسش چرایی فروریزی ایران ساسانی در برابر اعراب یافتم. بنابراین، آنرا با دوستداران به گذشته، اکنون و آینده ی کشورمان در میان می گذارم. گر چه خالی از هرگونه تعارف و شکست نفسی، هیچ ادعایی در زمینه ی بی کم و کاستی این بررسی ندارم و خود را بری از اشتباه نمی دانم ولی امیدوارم که آنچه در این پژوهش گنجانده ام، اندک پرتوی از حقیقت آنچه را که چهارده سده ی پیش بر ایرانمان گذشت، بازتاب دهد.
در پایان این سرآغاز، بیتی از استاد توس که در شاهنامه بر زبان رستم فرخزاد جاری می گردد، آورده می شود:
تبه گردد این رنج های دراز نشیبی دراز است پیش فراز
این بیت، زبان حال یک سردار ایرانیِ نگران در سالهای پایانی ایران ساسانی است که آینده ی کشورش را بسیار تاریک و نا امیدانه و روند تاریخ سیاسی و اجتماعی آن را در سراشیبی طولانی می دید، آنچنان که شد. شایسته دیدم که نام این کتاب را از این بیت شاهنامه برداشت نمایم.
چاپ نخست این کتاب در خرداد ۱۳۹۰ در آمریکا به دوستداران تاریخ ایران عرضه شد و با استقبال جامعه ی کتابخوان ایرانی در برونمرز بویژه کارشناسان و صاحب نظران همراه شد. اینک، آن اثر با اندکی افزودنیها از قبیل برخی ابیات شاهنامه، فهرست نامها و مکانها در پایان و چند عکس افزوده، به علاقه مندان جستارهای تاریخی بویژه تاریخ تحلیلی در درون مرز پیشکش می شود.