دانلود کتاب عرفان عملی
|
عنوان فارسی: عرفان عملی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
مقدمه کتاب عرفان عملی
عرفان عملی، بخشی از عرفان است که روابط و وظایف انسان را با خود، جهان و خدا بیان میکند. این بخش از عرفان سیر و سلوک نامیده میشود، در عرفان عملی، حالات و مقامات انسان را در سیر به سوی حق از اولین منزل به نام «یقظه» تا وصول به حق که آخرین منزل است بیان میشود.
برای عرفان عملی دو معنا مطرح است:
۱. نفس (خود) سلوک و رفتار.
۲. تعلیماتی که مشتمل بر شیوهٔ سلوک است.
عرفان نظری گاهی در مقابل معنای اوّل قرار داده میشود و گاهی در مقابل معنای دوم؛ یعنی عرفان نظری در پی بیان یافتههای سالک است و یا در پی بیان مباحث هستی شناسی و انسان شناسی است.
هنگامی که از بیرونِ یک علم درباره ساختار و چارچوب کلی آن میاندیشیم و در بـاب مـسائلی چـون چیستی، موضوع، مبادی، مسائل، روش و غایت آن میپرسیم، در قلمرو فلسفه آن علم قرار داریم.
یکی از علومی که در زمین فرهنگ اسلامی رویید، عرفان عملی استعلم عرفان عملی از سلوک عرفانی سـخن میگوید و عناصر، مراحل و موانع آن را برمیرسد.
سرنوشت عرفان و صحت و سقم و تکامـل آن در گـرو تنقیح مباحث عرفان عملی است تنوع و تفاوت فِرَق و طریقت های عرفانی، اولاً و بالـذات بـه تفـاوت درعرفان عملی آنها برمیگردد؛
چنانکه ارزش و اعتبار تجربه های عرفانی نیز تا حد بسیاری وابسته به برنامه سلوکی سالک است. از این رو، تنقیح مباحث عرفـان عملـی در پیـشبرد عرفـان و تـصحیح و تـدقیق آن و پیشگیری از انحرافات ضروری است.
برای تنقیح عرفان عملی، لازم است ساختمان کلی آن را مطالعه کنیم تنقیح مبادی و مبانی و کاوش در حدود و ثغور و مداقه در منابع و روش و توجه به مناسبات ایـن علـم بـا دیگر علوم و بازکاوی ساختار و اصول کلی آن، راه را بر تحول و نوآوری در این حوزه میگشاید.
برخی از مباحث یادشده در آثار سنتی عرفانی به اجمال مطرح شده است، اما وقت آن رسیده است کـه بـه فلـسفه عرفان عملی همچون دیگر فلسفههای درجه دوم، به نحو استقلالی و تفصیلی بپردازیم.
پیدا است که چنین امری فراتر از گنجایش یک کتاب است. از این رو در این کتاب به برخی از مهـمتـرین عناصـر ایـن بحـث به اجمال میپردازیم و سایر مباحث مربوط را به توفیق و مجالی دیگر وا میگذاریم.