دانلود کتاب تئوری موسیقی
|
عنوان فارسی: تئوری موسیقی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
کتاب حاضر براي اولين بار به صورت جزوهاي در سال 1345 براي هنرجويان موسيقي هنرستان ملي موسيقي تنظيم گرديد. پور تراب در اين کتاب با زباني ساده و علمي به توضيح تئوري موسيقي در 7 فصل پرداخته است.
شوپنهاور، موسيقي را عاليترين هنرها ميداند چون بيشتر از ساير آنها از قيد هدفهاي غير هنري آزاد است. مهمترين عاملي که به معناي اعم، پايه و اساس جدي در آموزش موسيقي به کار ميرود، سلفژ است که از دو قسمت عمده تشکيل ميشود:
قسمت عملي و قسمت نظري
قسمت عملي شامل خواندن و تلفظ نتها به شکل آوازي و به شکل وزن خواني و قسمت نظري شامل شناخت کليه علامتها و قواعدي است که در طي قرون متمادي به منظور اجراي هر چه دقيقتر موسيقي به تدريج ابداع شده و تکامل يافتهاند تا بتوان شناخت هنري را که واقعيتي دروني است و بيشتر جنبه عاطفي دارد با اين علامتها و قواعد، به شناخت عملي تبديل نمود.
____________________
کتاب تئوری موسیقی استاد مصطفی کمال پورتراب در کتابخانهی هر موزیسینی به چشم میخورد. این کتاب از بهترین و کاملترین کتابهای آموزش نت و الفبای موسیقی است که به روشی ساده به آموزش تئوری موسیقی پرداخته و مبانی موسیقی نظری را از ابتدا تا گامها و آکوردها تشریح کرده است.
تئوری موسیقی از زمانهای گذشته ابداع شده و درواقع نظریه ای دربارهی نحوهی کارکرد موسیقی است. این تئوری در طول زمان کاملتر شده است. تحلیل نتهای ملودی و بررسی آنها از نظر ریتم و هارمونی اجزای آن، تئوری موسیقی را تشکیل میدهند. استاد کمال پورتراب کتاب تئوری موسیقی را در سال 1345 به صورت جزوهای برای هنرجویان هنرستان ملی موسیقی تنظیم کرده است. این کتاب در شش فصل و یک بخش آکوردشناسی تدوین شده است و به صورت گامبهگام و با زبانی ساده هنرجویان موسیقی را با الفبای موسیقی و تئوری آن آشنا میکند. کتاب تئوری موسیقی در دانشکدهی موسیقی تهران و دیگر دانشگاههای کشور تدریس میشود و از پرفروشترین کتابها در زمینهی تئوری موسیقی در ایران به شمار میآید.
استاد مصطفی کمال پورتراب در پیشگفتار کتاب آورده است: «این کتاب "تئوری موسیقی" در سال 1345 با توجه به نیاز هنرجویان هنرستان عالی موسیقی ملی به شکل جزوهای تدوین شد که مشروح آن توسط مدرسان در کلاسهای گوناگون تدریس میشد. در سال 1358 جزوهی یادشده را نگارنده تکمیل کرد و پارهای از اصلاحات فنی موسیقی به زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی را به آن افزود که در سال 1359 در قطع جیبی به چاپ رسید. امید است مطالب این کتاب بیش از پیش مایه اعتلای دانش علمی موسیقی برای هنر دوستان باشد.»
مصطفی کمال پورتراب: خالق «کاپریس ایرانی»
استاد مصطفی کمال پورتراب (1395- 1303) آهنگساز و از اساتید بنام حوزهی تئوری موسیقی است. او در سال 1324 با رتبهی نخست دیپلم هنرستان را دریافت کرد. پس از آن مدتی به طور خصوصی نزد پرویز محمود به تعلیم پرداخت و به عنوان نوازندهی فاگوت، ویولن، ویولن آلتو و... در ارکستر هنرجویان هنرستان و ارکستر سمفونیک تهران به رهبری پرویز محمود و بعدها روبیک گریگوریان شرکت داشت. پورتراب در سال 1339 با رتبهی نخست تحصیلات خود را در دوره عالی آهنگسازی در هنرستان به پایان رساند و در سال 1346 به منظور انجام پژوهش در زمینهی موسیقی از بورس برخوردار و راهی فرانسه شد. پس از بازگشت به ایران از تجربیات کریستین داوید در آهنگسازی استفاده کرد. او در طول این سالها و پس از آن به تدریس در کلاسها و دانشگاهها پرداخت.
از آثار ماندگار استاد پورتراب میتوان به کاپریس ایرانی (در همایون و چهارگاه برای ارکستر زهی)، سه قطعه ترای گروه کر آکـاتلا روی رباعیات خیام، نکتولن، سونات، رقص پریان و... برای پیانو و مارش انقلاب، موومان سمفونیک، باله هفت پیکر در 9 بخش اشاره کرد. او در زمینهی تالیف و ترجمه نیز آثاری دارد. پورتراب کتابهای «تئوری موسیقی»، « مقدمهای بر مبانی آهنگسازی» و «آهنگهای برگزیده برای پیانو» را نوشته است و «متد آموزش پیانو اروپا»، «کنترپوان به زبان ساده»، « تجزیه و تحلیل موسیقی برای جوانان»، «تکالیف و حل مسائل تئوری موسیقی و تعلیم خط و خوشنویسی»، «هارمونی کلاسیک»، «موسیقی مدرن»، «زندگی پراضطراب چایکوفسکی» و... عنوانهایی از آثار ترجمهی این استاد نامی است.