دانلود کتاب Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα (1927-31) - Από τη καταφρόνια μια καινούργια αυγή
by Δημήτρης Λιβιεράτος
|
عنوان فارسی: مبارزات اجتماعی در یونان (1927-31) - طلوع جدیدی از تحقیر |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τα χρόνια 1918-1923. Είναι η οργανωμένη αρχή, με ενθουσιασμό, μαζικότητα αλλά και ατέλειες, αδυναμίες που αντανακλούν τη σύνθεση της τότε ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις του κράτους και των αστικών κομμάτων, που βλέπουν μια νέα δύναμη να αναδύεται από τη πιο καταπιεσμένη και άφωνη μέχρι τότε τάξη της κοινωνίας.
Το δεύτερο μέρος 1923-1927 παρουσιάζει την προσπάθεια μιας πιο συγκεντρωμένης οργάνωσης, πολιτικής και συνδικαλιστικής που αντικρίζει την παρανομία. Την εποχή που η Ελλάδα πλημμυρίζει από ένα πάμπτωχο προλεταριάτο και άπορους αγρότες, κατεστραμένους πρόσφυγες που προσπαθούν να επιζήσουν, να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Που όμως δεν έχουν μια ταξική αντίληψη και άθελά τους διαλύουν με τη δυστυχία τους τις προσπάθειες του οργανωμένου κινήματος.
Αυτό εδώ, το τρίτο μέρος παρουσιάζει δύσκολα αλλά και ηρωικά χρόνια. Χρόνια καταφρόνιας, συκοφαντίας, καταδίωξης. Το αστικό καθεστώς αρχίζει να χτυπάει οργανωμένα, συστηματικά, κάθε κίνηση των εργαζομένων τάξεων. Ο νέος κατασταλτικός μηχανισμός, νομοθετικός, αστυνομικός, στρατιωτικός, αντιμετωπίζει με βιαιότητα κάθε κίνηση και κάθε οργάνωση.
Αλλά το κίνημα υποφέρει και εσωτερικά. Ο απόηχος της ήττας του επαναστατικού κύματος στην Ευρώπη, αλλά και η οπισθοχώρηση στην επαναστατική Ρωσία, έχουν τις συνέπειές τους στην Ελλάδα. Διάσπαση πολιτική και συνδικαλιστική. Κατάτμηση των δυνάμεων, διώξεις, ανεργία και καταπίεση. Κι όμως αργά-αργά αρχίζει να φαίνεται μια καινούργια αυγή. Ενώ το οργανωμένο κίνημα υποφέρει, σημαντικές μετακινήσεις εργατών και χωρικών προς τα αριστερά αναγγέλλουν την άνοδο της επομένης περιόδου μέχρι το 1936. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε σύντομα κι αυτή τη περίοδο. Επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι μεταξύ 1918-1936 βρίσκονται οι αρχές όλων των καλών και δυστυχιών του κοινωνικού κινήματος στη χώρα μας μέχρι σήμερα.