دانلود کتاب ترجمه نهج البلاغه حضرت علی (ع)
|
عنوان فارسی: ترجمه نهج البلاغه حضرت علی (ع) |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
نهج البلاغه، برگزیدهای از گفتهها و نوشتههای امام علی(ع) که سید رضی در اواخر قرن چهارم قمری آنها را گردآورده است. معیار او در انتخاب، بلاغت ادبی بوده است. سید رضی که شاعری بزرگ و ادیبی سرشناس بوده و آثار برجستهای دارد، این اثر را مایه مباهات خود خوانده است. بلاغت سخنان امام علی(ع) در میان ادیبان طراز اول عرب نفوذ بسیاری کرده است.
نهج البلاغه در سه قسمت دستهبندی شده است: خطبهها، نامهها، کلمات قصار. امام در بسیاری از خطبهها، مردم را به انجام اوامر الهی و ترک محرمات فرامیخواند و در بخشی از نامهها که خطاب به فرمانداران است، آنها را به رعایت حق مردمان سفارش میکند.
کلمات قصار نهج البلاغه، مجموعهای از سخنان حیکمانه و پندآموز است که در اوج بلاغت ادبی بیان شده است.
این کتاب، به زبانهای گوناگون ترجمه شده و شرحهای متعددی توسط دانشمندان شیعه و سنی بر آن نگاشته شده است.
نامگذاری نهج البلاغه:
نهج (به فتح نون و سکون هاء) به معنای راه آشکار است.بنابراین نهج البلاغه به معنای «راه و طریق آشکار بلاغت» است.
سید رضی در مقدمه کتاب میگوید:
آن را نهج البلاغه نامیدم؛ زیرا درهای بلاغت را به روی کسی که بخواهد در آن نظر کند، میگشاید و طالبان آن را بدان فرا میخواند… در اثنای آن بسی سخنان شیوا و شگفتانگیز در توحید و عدل و منزه ساختن باریتعالی از شباهت به آفریدگان آمده است؛ در سلک عباراتی که تشنهکامان را سیراب کند و بیماران را شفا بخشد و هر شک و شبههای را از دل بزداید.
شیخ محمد عبده، مفتی پیشین مصر که از علمای اهل سنت است، در مقدمه شرحی که بر نهج البلاغه نوشته، میگوید:
اسمی را سراغ ندارم که در دلالت بر معنا از این اسم سزاوارتر باشد. در توان من نیست که این کتاب را بیش از آنچه این اسم بر آن دلالت میکند توصیف کنم…
محتوای نهج البلاغه
سید رضی سخنان امیرالمؤمنین را در سه دسته میآورد و مینویسد: «به توفیق خداوندی به گزینش خطبههای اعجابانگیز و سپس نامههای دلپذیر و سپس حِکَم و آداب نیکوی او پرداختم».
سید رضی در مقدمه مینویسد که اگر در فصلهایی مطالب با هم هماهنگ نیستند، به این دلیل است که پیوستگی در آنها لحاظ نشده و فقط به دلیل بلاغت و دلپذیر بودن آمدهاند. وی همچنین دلیل تردید در برخی کلمات و عبارات را نقلهای مختلف عنوان کرده است.
نهج البلاغه در سه قسمت دستهبندی شده است: خطبهها، نامهها، کلمات قصار. این مطالب در نسخههای مختلف با اندکی اختلاف در شماره آمدهاند. بر اساس شمارهگزاری المعجم المفهرس لالفاظ نهج البلاغه شمار خطبهها ۲۴۱، نامهها ۷۹ و کلمات قصار ۴۸۰ است.