دانلود کتاب تاریخ اجتماعی ایران: جلد پنجم
|
عنوان فارسی: تاریخ اجتماعی ایران: جلد پنجم |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
راوندی جلد پنجم کتاب خود را به حیات اقتصادی مردم ایران از آغاز تا امروز اختصاص داده است. با مطالعه تاریخ اقتصادی ایران، خوانندگان با زندگی روزمره ایرانیان و تلاش نیاکان ما، در راه بهبود زندگی خود از کهنترین ایام تا عصر حاضر آشنا می شوند. در فصل نخست جلد پنجم کتاب، زندگی اقتصادی مردم ایران و ملل تابع، در عهد هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در ادامه این جلد به مباحثی همچون زندگی اقتصادی و تجاری ایران و بعضی از ملل اسلامی بعد از ظهور اسلام، سیاست اقتصادی، وضع طبقات مختلف، پیشرفت صنعت و کشاورزی ایران از عهد سامانیان تا حمله مغول، وضع عمومی و مختصات شهرها، ارزش اقتصادی و صنعتی هریک از بلاد ایران، وضع خیابانها وکوچه ها، کاروانسراها، حوادث ناگوار اقتصادی و اجتماعی در طول تاریخ همانند خشکسالی، قحطی، وبا، طاعون و دیگر امراض همه گیر، معامله و داد و ستد و سیر تکاملی آن، نمونه هایی از تمدن قرون وسطایی ایران، چگونگی مسافرت مردم ، وضعیت راهها و وسایل نقلیه، مشکلات بازرگانی، آرا و نظریات اقتصادی متفکران ایرانی از عهد زرتشت تا روزگار قاجار و پهلوی، افکارواندیشه های اقتصادی درغرب ازیونان باستان تا زمان پهلوی و آثار انقلاب صنعتی و رشد ماشینیسم، پدیده استعمار و عوارض آن، علل و عوامل توسعه و انحطاط اقتصادی و دیگر مطالب متنوع، می پردازد. برای توصیف و بیان زندگی اقتصادی ایران، مؤلف کتاب پس از تحقیق و مطالعه بسیار در متون کهن وتتبعات محققین و نویسندگان عصر حاضر نویسنده، موفق شده است مطالبی جامع برای پژوهشگران و دانشجویان حوزه اقتصاد فراهم آورد. نویسنده و ناشر کتاب متذکر میشوند که ذکر عقاید و افکار مطرح در کتاب برای رعایت مبانی علمی و اخلاقی و حفظ اصول امانت و طرح مسائل اقتصادی بوده است و چه بسا برخی از افکار و عقاید مطرح در این کتاب مورد تأیید مؤلف و ناشر نمی باشد. در این کتاب نویسنده درباره تاریخ اقتصادی ایران چنین بیان میکند: ایران در تمام مظاهر زندگی اجتماعی و اقتصادی تا قرن هفدهم دارای تاریخی درخشان و قدرتی انکارناپذیر بوده و از جهت ارزشهای فرهنگی و اجتماعی سرآمد کشورهای متمدن جهان در قرون وسطی و قرون جدید به شمار میرفته است از اواخر قرن هفدهم میلادی در اثر رشد ماشینیسم و انقلاب صنعتی و نفوذ سیاستهای استعماری به تدریج از وسعت خاک ایران کاسته شد و اکثر صنایع دستی و مؤسسات اقتصادی و کارگاههای پارچه بافی و دیگر صنایع که مجموعا ً احتیاجات ایران را تأمین میکرد، رو به تعطیل نهاد و سیل کالاهای خارجی از انگلستان و فرانسه و دیگر کشورهای صنعتی به ایران روانه شد و این سیاست با مداخله بیگانگان در وضع عمومی کشور از اواخر عهد صفوی یعنی از زمان پادشاهی شاه سلیمان آغاز گردید و از دوره فتحعلیشاه به بعد در اثرغفلت زمامداران و رواج جهل و فساد و خیانت رو به فزونی نهاد و تلاش مردان شرافتمندی چون قائم مقام فراهانی و میرزا تقی خان امیرکبیر و سید جمال الدین اسدآبادی در راه احیای استقلال و تجدید
موقعیت اجتماعی و اقتصادی ایران، در اثر کارشکنی علنی اجانب و خیانت پادشاهان قاجاریه و بعضی رجال مزدور آن دوره به ثمر نرسید و ایران کمابیش به صورت یک کشور نیمه مستعمره و وابسته به قدرتهای بزرگ درآمد و این اوضاع یعنی مداخله بیگانگان تا استقرار جمهوری اسلامی که به مداخله شرق و غرب در ایران پایان بخشید، ادامه یافت.
فصل ششم به توضیح سیر تکاملی داد و ستد و معاملات در ایران پرداخته و در فصل هفتم مظاهری چند از تمدن قرون وسطایی در شهرهای ایران تشریح شده است .در فصل هشتم چگونگی مسافرت ، وضعیت راهها و جاده ها و وسایل حمل و نقل در ایران قرون وسطی بررسی شده است. در فصل نهم با توجه به نظریات اقتصادی در شرق جهان به بررسی سابقه دیدگاه های اقتصادی مطرح در ایران توجه شده است همچنین نقش مالکیت و پیوندهای خونی در نظام اقتصادی و اجتماعی عهد ساسانی به همراه تشریح آراء اقتصادی بعد از اسلام مورد توجه قرار گرفته است. در فصل دهم و پایانی به دلایل رنسانس اقتصادی در نظام سرمایه داری غرب و دلایل پیشی گرفتن انها بر ممالک شرقی بررسی شده است .