دانلود کتاب Pragmatism and Sociology
by Emile Durkheim
|
عنوان فارسی: عمل گرایی و جامعه شناسی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
همه زندگی فکری دورکیم صرف کوششی بسیار منسجم و پیگیر برای رسیدن به دو هدف بههم پیوسته بوده است:
نخست، او میخواست جامعهشناسی را بهعنوان علم دقیق جامعه مستقر سازد؛ علمی که استقلال خود را از علوم دیگر، مانند روانشناسی با تعریف قلمرو "واقعیتهای اجتماعی" بهعنوان موضوع مناسب و مشروع خود اعلام میدارد.
دوم، او درصدد بود این علم را در توضیح شالودههای جدید همبستگی، که صنعتی شدن آن را ضروری ساخته بود، بهکار گیرد و بدینسان، نقشی حیاتی در تعیین دوباره پایههای اخلاقی نظم اجتماعی جدید بازی کند. با در نظر گرفتن این هدفها، بهجاست نتیجهگیری کنیم که او در عینحال هم جامعهشناس بود و هم معلم اخلاق.
دورکیم از نخستین نوشتهها تا آخرین نوشتههایش به مسائل اجتماعی خاص جوامع صنعتی توجه داشت؛ تبیینهای غیر جامعهشناختی رفتار اجتماعی را مورد انتقاد صریح قرار میداد. او میگفت، پدیدههای اجتماعی، "واقعیتهای اجتماعی" هستند و همین واقعیتهای اجتماعی نیز موضوع جامعهشناسی را تشکیل میدهند. به نظر او، این واقعیتها ویژگیها و عوامل اجتماعی تعیینکنندهای دارند که با مفاهیم زیستشناختی و روانشناختی قابل تبیین نیستند. واقعیتهای اجتماعی نسبت به هر فرد زنده جنبهای خارجی دارند. این واقعیتها با گذشت زمان پایدار میمانند، حال آنکه افراد خاص میمیرند و جایشان را به دیگران میدهند.