دانلود کتاب Seven Brief Lessons on Physics
by Carlo Rovelli
|
عنوان فارسی: هفت درس مختصر در مورد فیزیک |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
مقالههای کوتاه و پرطنین در کتاب «هفت درس مختصر دربارهی فیزیک» نوشتهی کارلو رولی از ستونی در روزنامهی ایتالیایی «ایتالیا ۲۴» شروع شدند. چیزی که ماجرا را جالبتر میکند این است که این ستون در بخش فرهنگی روزنامه چاپ میشده، گویا دبیران روزنامه احساس کردهاند کمی تکاپوی ذهنی برای خوانندگانشان بد نیست.
آقای رولی فیزیکدان نظری و از بنیانگذاران نظریهی گرانش کوانتومی حلقوی است و نثری دوست داشتنی دارد. نوشتههای او در ستونش پرشور بودند. این نوشتهها دو سال پیش در ایتالیا در قالب یک کتاب جمعآوری شدند و کتاب توانست از رکورد فروش «پنجاه چم آقای گری»* فراتر برود. این کتاب همچنان در چندین کشور دنیا از جمله ایالات متحده در فهرست پرفروشها قرار دارد.
از عنوان پنج کلمهای کتاب، کلمهی سوم قرار است در جا نظر خواننده را جلب کند. اگر قرار است کسی سر خودش را درد بیاورد (و برخی از جنبههای غیرملموس مکانیک کوانتونم حتی سر انیشتین را هم به درد میآورد) بهتر است با مقالههای «کوتاه» شروع کند.
مقالههای «هفت درس کوتاه دربارهی فیزیک» درست مثل شاتهای اسپرسو هستند و میتوانید آنها را به شیوهی ایتالیاییها مصرف کنید، خیلی سریع و همانطور که ایستادهاید. کتاب آقای رولی با این که مثل یک کتاب شعر باریک است، همان کیفیت اغواکنندهی کتابهای شعر خوب را دارد و هنرمندانه به معانی اشارت دارد که ورای نوشتههایش است.
مواردی که این هفت درس بدان میپردازد از این قرارند: نظریهی نسبیت عام انیشتین، مکانیک کوانتوم، معماری کائنات، ذرات بنیادی، گرانش کوانتومی، احتمال و تندی سیاهچالهها و در نهایت این که انسان کجای این تصویر جای دارد. نویسنده به ما گوشزد میکند ما غبارستارگان هستیم، بازیگرانی بینهایت جزیی در صحنهی نمایش کهکشانها و البته در راه تبدیل شدن به منادیهای مرگ خویش.
آقای رولی که مدیر گروه گرانش کوانتومی در مرکز نظریههای فیزیکی دانشگاه ا مارسه در پروانس است، میداند راه به دست آوردن دل طرفدارهای دمدمی ادبیات، تحریک کردن حس زیباییشناسی آنها است (این کتاب برای کسانی است که دربارهی علوم مدرن هیچ نمیدانند یا بسیار کم میدانند).
او نظریهی نسبیت عام انیشتین را (نیروی جاذبه آن گونه که ما درکش میکنیم، درواقع حاصل خمیدگی ساختار فضا زمان است) از نظر تاثیری که بر روح انسان میگذارد با رکوئیم موتزارت، ادیسهی هومر، نمازخانهی سیستین و شاه لیر مقایسه میکند. او یادآوری میکند کلمهی «کوارک» را فیزیکدان آمریکایی موری گلمان، از یک عبارت ظاهرا چرند و بیمعنا در «بیداری فینگنها»* وام گرفته: «سه تا کوارک واسه آق مارک».
آقای رولی در سرزنش آن بخش از اهالی ادبیات که نگاهی تحقیرآمیز به ریاضیات سطح بالا دارند کاملا حق دارد. داستانها مهم هستند، اما دانش بسیار مهمتر است.
او میگوید: «وقتی دربارهی مهبانگ یا ساختار فضا صحبت میکنیم درحال بازگویی داستانهایی رها و فانتزی نیستیم که انسانها صدها و هزارها سال دور آتش برای هم تعریف کردهاند شما میتوانید یک داستان عالی دربارهی بزکوهی تعریف کنید، اما آنچه برای ادامهی حیات ضروری است، دانستن نحوهی شکار بزکوهی است.»
آقای رولی میگوید: «افسانهها علم را تغذیه میکنند و علم افسانهها را. اما ارزش دانش پا برجا است. اگر بزکوهی را پیدا کنیم، آنوقت است که میتوانیم بخوریمش.» کتابش خیلی مودبانه میگوید اگر کسی به فیزیک مدرن علاقهمند نباشد، آدم جدیای نیست.