دانلود کتاب A Critical Introduction to Khomeini
by Arshin Adib-Moghaddam
|
عنوان فارسی: مقدمه انتقادی به خمینی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
آرشین ادیب مقدم در همان ابتدا به نکته مهمی اشاره میکند و رویکرد کلی نویسندگان را نشان میدهد. ویراستار مجموعه معتقد است که به باور عموم نویسندگان حاضر در این مجموعه مقالات «آیتالله خمینی با یک طرح تضمینیِ از پیش موجود، وارد انقلاب نشد تا نظریه حکومتداری خود را نهادینه کند. او محصول روند انقلابی بود که ایرانیان را در مبارزه علیه نیروهای امنیتی شاه به خیابان کشاند.» وقتی نظام پهلوی سرنگون شد، آیت الله خمینی و یارانش به دنبال استقرار «نظام اسلامیِ آرمانی شان در ایران» بودند.
به گمان ویراستار کتاب، این انقلاب، به رهبری مردی که نسلی را مفتون خود کرده بود، «یکی از زمینلرزههای انقلابیِ مدرنیته» بود.
برای برخی نقش اصلی آیت الله خمینی در استقرار جمهوری اسلامی، عملی برخاسته از نبوغ سیاسی بود؛ و برای برخی دیگر، «خیانت» بود و به تعبیر ادیب مقدم «این طبیعت غولهاست.»
ادیب مقدم می نویسد که با معیارهای موجود، بنیانگذار جمهوری اسلامی جزو غولهای دوران ساز قرن بیستم است: «دوره آیت الله خمینی، در قیاس با تاثیر رهبران انقلابی قرن بیستم مثل لنین، مائو، کاسترو، هم زندگی خصوصی مردم را و هم مسیر سیاست جهانی را تحت الشعاع قرار داد. ویژگی چنین رهبرانی تغییر تاریخ بوده است به همین صفت ادعاهای فراگیر برای نوع بشر مطرح کردهاند.»
برای همین به تعبیر ویراستار و دبیر این مجموعه، میتوان گفت که «نظم سیاسی و اجتماعی که آیت الله خمینی مدعی آن بود، فقط برای ایرانیان نبود.»
ادیب مقدم اشاره میکند که آیت الله خمینی با تاکید بر دین اسلام به عنوان دین رهایی بخش، آن را از دیگر جنبشهای قبلی خود در ایران متمایز کرد و این گفته از او را ذکر میکند که «مردم مسلمان از تاریخ درس آموختند زیرا دریافتند که دلیل اصلی شکست آن جنبشها این بود که جنبشهای دینی نبودند.» اشاره ای که به نظر می رسد به انقلاب مشروطه و نهضت ملی شدن صنعت نفت است.