دانلود کتاب Case Study Research: Design and Methods, Third Edition, Applied Social Research Methods Series, Vol 5
by Robert K. Yin
|
عنوان فارسی: مطالعه موردی پژوهش: طراحی و روش ها، چاپ سوم، کاربردی تحقیقات اجتماعی روش سری، جلد 5 |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
رابرت یین که کتاب مستقلی با نام "تحقیق موردی" (1989) نوشته است، در تعریف مطالعه موردی میگوید: مطالعه موردی، یک کاوش تجربی است، که از منابع و شواهد چندگانه برای بررسی یک پدیده موجود در زمینه واقعیاش در شرایطی که مرز بین پدیده و زمینه آن بهوضوح روشن نیست، استفاده میکند.
مطالعه موردی یکی از روشهای تحقیق کیفی است و با توجه به اینکه یکی از ویژگیهای عمده تحقیق کیفی، تمرکز آن بر مطالعه عمیق نمونهی معیّنی از یک پدیده (که به آن مورد میگویند) است، بههمین دلیل، گاهی به پژوهش کیفی، پژوهش موردی نیز گفته میشود. اگر چه این دو روش، مترادف یکدیگر نیستند، وجود این پژوهش موردی بهعنوان یک رویکرد تخصصی از پژوهش علمی، بهویژه بهعنوان واکنشی به درک محدودیتهای پژوهش کمّی تکامل یافته است.
تحقیق کیفی با دادههایی سروکار دارد، که واقعیتهای مورد مطالعه را بهصورت کلامی تصویری، یا امثال آن (نه کمّی و عددی) نمایان کرده و مورد تحلیل قرار میدهد. این نوع تحقیق بر معنایی که افراد ذیربط (شرکتکنندگان در فرایند اجرای تحقیق) از پدیده مورد مطالعه در ذهن دارند، تاکید دارد.
زمینههای کاربرد تحقیق موردی
یین میگوید: بهعنوان یک استراتژی، تحقیق موردی در زمینههایی چون سیاست، علوم سیاسی، مدیریت دولتی، روانشناسی اجتماعی، جامعهشناسی، تحقیقاتی که در زمینه مدیریت و سازمان انجام میشود، تحقیقاتی که در زمینه برنامهریزی شهری و منطقهای، مثل تحقیقاتی که در زمینه برنامهها، کشورهای همسایه، یا سازمانها و نهادهای دولتی انجام میشود و مطالعات و تحقیقاتی که بهمنظور پایاننامههای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری (در علوم اجتماعی) انجام میشود، بهکار میرود.
اهمیت و برد مطالعه موردی
این روش از جهاتی بسیار حائز اهمیت است:
الف) شناخت کل واقعیّت؛ تنها بااستفاده از این روش میتوان کل یک واقعیت را فهمید. روش موردی، بهترین شیوه برای پیاده کردن دیدگاههای کلنگر (نظریه گشتالت) و همچنین اندیشه آنانی است، که بر پیکربندی واقعیت تکیه دارند.
ب)شناخت ابعاد نهان پدیده اجتماعی؛ تحقیق موردی، واقعیت را در کنه آن بررسی میکند، به اعماق دست مییابد و به مطالعات ژرفانگر میپردازد.
ج) دستیابی به کلیّت منحصر بهفرد؛ همیشه در جامعه، آیندهای خاص و کلیّتی بینظیر وجود دارد؛ که شناخت آن، تنها از طریق مطالعات موردی امکانپذیر است.