دانلود کتاب Saddam's War: An Iraqi Mililtary Perspective of the Iran-Iraq War
by Kevin M. Woods
|
عنوان فارسی: جنگ صدام : یک Mililtary چشم انداز عراق از جنگ ایران و عراق |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
جنگ صدام ترجمهی کتابSad dam's War, An Iraqi Military Perspective of Iran-Iraq War است که در سال 2009 منتشر شده است. این کتاب در دو بخش به قلم کوین وودز و ویلیامسون مورای نوشته شده و داود علمایی کوپایی آن را ترجمه کرده است. بخش اول، خلاصهیی از اطلاعات و تحلیل نویسندگان را در بر میگیرد که بر مبنای گفت وگو با ژنرال حمدانی به دست آمده است. بخش دوم، متن ویرایش شدهی این گفت وگو است که عموماً به ترتیب تاریخ وقایع منظم و مدون شده است.
همانطور که اشاره شد این کتاب در بردارندهی گفت وگوی مفصل چندتن از اساتید مؤسسهی تحلیلهای دفاعی دانشگاه دفاع ملی امریکا با آخرین فرمانده سپاه گارد عراق ژنرال حمدانی، است. حمدانی در این گفت وگوها ضمن تجزیه و تحلیل برخی مسائل مربوط به عملیاتهای ارتش عراق و نیز بعضی عملیاتهای ایران در دوران جنگ هشتساله، از دیدگاه خود نقاط قوت و ضعف قوای رزمی دو طرف را مورد بررسی قرار داده است. سخنان حمدانی به این دلیل حائز اهمیت است که وی یکی از نظامیان با سابقه و قدیمی عراق بوده و مدتی را در لشکر و سپس سپاه گارد ریاستجمهوری در عالیترین سطوح خدمت کرده است. او در طول خدمت خود، تجربههای فراوانی را از جنگیدن با نیروهای ایرانی به ویژه داوطلبان بسیجی کسب کرده و پیوسته به فکر فائق آمدن بر شیوههای جنگی رزمندگان اسلام بوده است. بنابراین، از گفتههای وی میتوان دریافت که در چه موقعیتهایی نیروهای ایرانی موفقتر عمل کردهاند و چرا در برخی عملیاتها ناکام بودهاند. از سوی دیگر او در این مصاحبه تا حدی وضعیت نیروهای رزمی عراق را تشریح و بعضی مسائل بالاتر از سطوح ارتش را نیز بیان کرده است. بعضی از مطالبی که او در این گفت وگو مطرح کرده، شاید پس از گذشت سالها برای اولین بار بیان شده باشد.
این کتاب اولین جلد از مجموعه کتابهایی است که با هدف افزایش شناخت ارتشهای خاورمیانه، ارتش جدید عراق، همسایههای عراق و استعدادهای منطقهیی و جهانی تهیه شده است که این شناخت برای حفظ منافع امریکا اهمیت فراوانی دارد. در کتاب جنگ صدام- که بر مبنای مطالعه وظایف و تاریخ نظامی که به پروژهی 1946 معروف است- تدوین یافته این موارد مورد توجه قرار گرفتهاند:
• تدوین مجموعهیی از سوابق جنگی، سازمانی و نیرویی عراق نوین.
• بهبود و افزایش شناخت از عراق و منطقهی آن.
• تهیهی سوابق تاریخی، ارائهی نمایی از شخصیت و سیاست منطقه و طرح دادههایی برای مطالعات و تحلیلهای بلندمدت توسط سازمانهای امنیت ملی.
• مشخص کردن تأثیرات و کاربرد قابلیتهای امریکا، از منظر دشمن برای تدوین دکترین و سازماندهندگان نیرویی.
• پشتیبانی از طرحریزی عملیاتی و راهبردی با بهبود شناخت امریکا از تفکر نظامی اعراب، ارتش جدید عراق، کشورهای همسایه و استعدادهای منطقهیی.
همانگونه که ذکر شد این کتاب از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول با عنوان "بررسی و تحلیل" شامل 10 سرفصل بدین ترتیب است:
1. ملاحظات کلی
2. جنگهای اعراب و اسرائیل و ظهور حزب بعث.
3. از جنگ 1973 تا جنگ ایران و عراق (1988-1980).
4. جنگ ایران و عراق (1988-1980).
5. دورهی جنگ.
6. جنگ فرسایشی 1985-1982 (1364-1361).
7. سال 1982 و پس از آن.
8. بازیابی وضعیت پس از شکست فاو.
9. مباحثی دربارهی جنگ سرد ایران و عراق در دههی 1990.
10. صدام: رهبری سیاسی و نظامی.
بخش دوم که با عنوان "گفت و گو" تدوین یافته است، شامل 16 مصاحبه به این شرح است:
گفت و گوی اول: جنگهای اعراب و اسرائیل و انتقال قدرت به حزب بعث.
گفت و گوی دوم: تغییر قدرت نظامی و سیاسی در عراق در دههی1970، تغییر قدرت سیاسی و نظامی در ایران و مراحل اولیهی جنگ ایران و عراق.
گفت و گوی سوم: نیروی هوایی عراق، فرماندهی عراق در سال1981، واکنش صدام به شکستها و اعدام افراد، تلفات و توسعهی ارتش عراق در سال 1980 تا 1982.
گفت و گوی چهارم: ابعاد شخصیتی و روانی صدام، نبرد زرهی عراق، تاکتیکهای موج انسانی ایران، کاریزمای امام خمینی، نبرد خرمشهر.
گفت و گوی پنجم: هرج و مرجهای سیاسی تهران در سالهای1359 و 1360، تاکتیکهای نفوذ ایران، حملات به بصره، نفوذ ایران به هور، سلاحهای شیمیایی و گارد ریاستجمهوری عراق.
گفت و گوی ششم: عملیات ایران در حاج عمران و حمایت کرُدها، راهبرد و تاکتیک پیشبینی نشدنی ایران، تلفات لشکر6 زرهی عراق، توسعهی اطلاعات و حمایت ماهوارهیی از عراق.
گفت وگوی هفتم: عملیات فاو، اسرای جنگی.
گفت وگوی هشتم: توسعهی گارد ریاستجمهوری و واکنش به فاو، نقش حسین کامل، حملهی ایران به بصره و شلمچه.
گفت و گوی نهم: تغییرات فرماندهی گارد ریاستجمهوری، حملات موشکی، حلبچه، طرحریزی عراق برای عملیات بازپسگیری فاو، مجاهدین خلق در جنگ.
گفت و گوی دهم: تأسیس ارتش عراق، فرهنگ نظامی عراق، عبرتهای فراگرفته از جنگ ایران و عراق، تصور صدام از جنگ.
گفت و گوی یازدهم: جنگ دوم خلیج فارس.
گفت وگوی دوازدهم : طرحریزی نظامی علیه ایران در دههی 1990، توضیح تاریخی جنگ ایران و عراق، عناصر دینی و قومی، اروندرود، ایدئولوژی حزب بعث و امام خمینی.
گفت و گوی سیزدهم: جنگ 2003 و راهبرد ایران، توانمندیها و توسعهی قدرت نظامی ایران، اقدامات مقابلهیی عراق.
گفت وگوی چهاردهم: نقش مذهب در جنگ ایران و عراق ، موضوع بلوچها و اکراد، حملات هوایی و موشکی و سلاحهای هوشمند و ماهوارهیی، بازدارندگی موشکی ایران.
گفت و گوی پانزدهم: عملیات زرهی، ذهنیت صدام از فناوری نظامی، تحولات تاکتیکی و عملیات ایران.
گفت وگوی شانزدهم: توصیههایی به امریکا برای اقدام در عراق پس از ماه می 2007