دانلود کتاب Wassily Leontief and Input-Output Economics
by Erik Dietzenbacher
|
عنوان فارسی: واسیلی لئونتیف و اقتصاد داده-ستانده |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
واسیلی لئونتیف اقتصاددان آمریکایی ِ روستبار بود که در سال ۱۹۷۳ موفق به دریافت جایزه نوبل اقتصاد شد. سه تن از دانشجویان دکترای او پل ساموئلسون ۱۹۷۰، رابرت سولو ۱۹۸۷، ورنون اسمیت ۲۰۰۲نیز موفق به دریافت این جایزه شدهاند. سهم لئونتیف در توسعه ابزارهای تحلیلی اقتصاد به ارائه و معرفی جداول داده ستانده و تکنیک های ریاضی منتهی به استخراج این جداول برمی گردد. کتاب حاضر ضمن تجلیلی از تلاش علمی لئونتیف، به دستاورد تلاش علمی او که مغرفی جداول داده - ستانده و دامنه کاربرد وسیع آن در تحلیل روابط اقتصاد بین بخشی می پردازد. واسیلی لئونتیف در سال ۱۹۰۶ در لنینگراد روسیه دیده به جهان گشود، پدر او استاد «اقتصاد کار» در دانشگاه پترزبورگ بود . او در سال ۱۹۲۱ وارد دانشگاه لنینگراد شد و اقتصاد کلاسیک را در آنجا خواند و این در حالی بود که انقلاب روسیه در این دوران در حال تغییر اقتصاد و سیاست در آنجا بود. لئونتیف به عنوان سوسیالیستی غیر کمونیست نظام جدید را مورد انتقاد قرار میداد و به همین خاطر بارها زندانی شد. با این وجود او در سال ۱۹۲۵ از دانشگاه فارغالتحصیل شد و بعد از شش ماه روسیه را به مقصد دانشگاه برلین ترک نمود و به تحصیل دکترای اقتصاد مشغول شد. او اولین مقاله خود تحت عنوان «توازن اقتصاد روسیه: بررسی روششناختی» را در سال ۱۹۲۵ منتشر کرد و در سال ۱۹۲۸ پایاننامه دکترای خود را با عنوان «اقتصاد به عنوان جریان مدور» را به اتمام رساند که سرآغاز تحلیل داده - ستانده او بود.
لئونتیف اولین جدول داده - ستانده خود را در دهه ۱۹۳۰ منتشر کرد، اما چندین سال طول کشید تا او توانست این کار را تکمیل کند. جدول داده - ستانده، مدل روابط بین صنعتی در یک اقتصاد است. ساختار جدول از ماتریسی تشکیل میشود که بخشهای اقتصادی را در توالی یکسان عمودی و افقی قرار میدهد. در طرف چپ جدول، هر ردیف با نام بخش مشخص میشود و اعداد سمت راست نشانگر توزیع تولید بخش مورد نظر در بخشهای مختلف است. در بالای جدول نیز هر ستون با نام بخش اقتصادی مشخص میگردد و مقدار نهاده مورد نیاز بخش مورد نظر از سایر بخشها را نشان میدهد. لئونتیف از این اعداد واقعی، ضرایب یا نسبتهایی را از روابط مقداری از یک بخش به بخش دیگر استخراج نمود. این ضرایب با فناوری موجود ثابت هستند و اجازه پیشبینی در تغییرات نهادهها و ستاندههای هر بخش و تاثیر آن بر بخشهای دیگر را میدهد. در صورتیکه فناوری تغییر کند این ضرایب نیز تغییر میکند. اولین جدول لئونتیف از ۴۲ بخش از اقتصاد ایالات متحده تشکیل میشد. ایده ساخت شبکهای از جریانهای بین صنعتی زمانی به ذهن لئونتیف خطور کرد که او دانشجوی اقتصاد کلاسیک در روسیه بود.
منبع دیگر الهام لئونتیف به معادلات پیچیده لئون والراس از اقتصاد در تعادل عمومی باز میگردد. در سال ۱۹۴۱ لئونتیف شرح کاملی از تحلیل داده - ستانده را در کتاب ساختار اقتصاد آمریکایی منتشر نمود. لئونتیف به همراه گروه کوچکی از محققان در دانشگاه هاروارد جدول ۹۰ بخشی داده - ستانده را بر اساس دادههای سال ۱۹۳۹ ساختند و پیشبینی کردند که تقاضا برای فولاد در بعد از جنگ نیز به دلیل تولید کالاهای مصرفی بادوام همچنان بالا خواهد بود و این در عمل محقق گردید. در اواخر دهه ۱۹۴۰ توجه دولت به تحلیل داده - ستانده کاهش یافت.