دانلود کتاب Essays on Kant's Anthropology
by Brian Jacobs, Patrick Kain
|
عنوان فارسی: مقالاتی در مردم شناسی کانت |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
انسانشناسی وجه جامع اندیشه کانت است و میتوان آن را حاصل اندیشه انتقادی و جزء وجوه عملی اندیشه وی به حساب آورد. کانت در انسانشناسی سعی در تبیین طبیعت انسان از نگاهی پراگماتیک – نه ذات گرایانه-دارد. کانت طبیعت انسان را به وجوه اجتماعی آن مانند تمدن، جامعه پذیری، تربیت و جز آن گره میزند. وی سعی میکند تبیین جامعی از وجوه فردی و جمعی انسان ارائه دهد. به این ترتیب در تعریف انسانشناسی از منظر کانت می توان گفت:«انسان شناسی دانشی تجربی، جهانی و فلسفهای عملی است که با رویکردی پراگماتیستی و غایتشناسانه به وسیلهی خرد حزم اندیش وروش مشاهده درصدد شناخت طبیعت انسان و تعلیم و تربیت انسانهایی است که تنها دارای علوم نظری صرف نباشند بلکه با داشتن مهارتهای لازم به مثابه شهروندی از جهان به حساب آیند.»
کانت می گوید، میتوان تمام تلاشهای فلسفی را کوششی در راستای پاسخگویی به یکی از چهار سوال زیر دانست: من چه میتوانم بدانم؟ من چه باید انجام دهم؟ به چه چیزی میتوانم امید داشته باشم؟ انسان چیست؟
وی پاسخگویی به این سوالات را به ترتیب به عهده متافیزیک، اخلاق، دین و انسانشناسی میگذارد. کانت بر آن است که سوال چهارم از سوالات دیگر مهمتر است زیرا این سوال محل رجوع سه سوال دیگر است. با این حال به این بخش- انسانشناسی- از اندیشه کانت توجه اندکی شده است. این مهجوریت در ایران که کانت را تنها به نقدهای سه گانه و خصوصا نقد اول، آن هم با تکیه بر حسّیات استعلایی میشناسند بیشتر است. هدف ما در این مقاله آن است که به تبیین چیستی انسانشناسی در اندیشه کانت بپردازیم.