دانلود کتاب سیمای تاریخی جنگل های طبیعی و درختزارهای ایران
|
عنوان فارسی: سیمای تاریخی جنگل های طبیعی و درختزارهای ایران |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
آن گونه كه مترجم در پيش گفتار آورده، برپايهي مطالعات شخص هانس بوبك و گزارشها و نقشههاي ديگري كه از دورههاي پيشين در دسترس او بوده، در سال 1955 چاپ شده است.
بوبك، مقدمهي كتاب را با اين جمله آغاز ميكند: «كشور ايران از نظر جنگل جزو فقيرترين كشورهاي جهان ميباشد. البته با در نظر گرفتن موقعيت كشور در كمربند قديمي خشك جهان انتظار ديگري نيز نميتوان داشت.» سپس ميگويد كه اگر كوهستانهاي ايران كه موجب ريزش بارانهاي زمستانه، بهاره و حتي گاه تابستانه ميشوند، نبود شايد جامعههايي از گياهان جنگلي را فقط ميشد در مناطقي كه آبهاي شيرين زيرزميني ]و نزديك به سطح زمين[ دارند، ديد. «در حال حاضر فقط دامنههاي مرطوبتر خارجي اين ارتفاعات ميباشند كه تودههاي جنگلي ايران را بر روي خود جاي دادهاند. به طوري كه براي كسي كه ماهها در مناطق خشك و بيآب و علف مركزي گذرانيده باشد، يك سفر كوتاه به سواحل سرسبز و پوشيده از جنگلهاي خرم درياي خزر لذتبخشترين لحظه خواهد بود.»
به اين ترتيب، بوبك به نقش آشكار كوهها در پديد آمدن جنگلهاي ايران اشاره ميكند. در اين زمينه، اهميت كوهها فقط محدود به جنگلهاي شمال و غرب ايران نميشود، بلكه تقريباً در هر نقطهي ديگر كشور هم كه جامعهي قابل توجهي از گياهان چوبي ديده ميشود، ميتوان تاثير كوهها را دريافت. براي نمونه، شكلگيري جامعهي بادام و پستهي وحشي در نقطههايي از مناطق خشك جنوبي، مركزي و شرقي ايران، مرهون كوهها است كه «ارتفاع زياد ]آنها[ تا حدي با مسالهي خشكي مقابله مينمايد.»