دانلود کتاب A Filosofia do Iluminismo
by Ernst Cassirer
|
عنوان فارسی: روشنگری فلسفه |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
کاسیرر به ویژگی های فلسفه روشنگری به عنوان شاخصه ی مهم مطالعه ی این دوران می نگرد. یکی از مهم ترین این ویژگی ها، بازگشت به مسائل اساسی فلسفه و ارتباط مستقیم با یونان است. او دلیل این بازگشت را در خرد بنیاد بودن فلسفه روشنگری[9] می داند که این خود، مهمترین موردی ست که وجه تمایز این فلسفه با دوران قرون وسطی است. او خرد را کهن ترین نیرویی می داند که فلسفه ی روشنگری با بهره گیری از آن می تواند به تقابل با برساخته هایی چون سنت و رسوم برخیزد. از رهگذر خرد، که به قدمت نوع بشر است، روشنگری در پی بازسازی حقوق دیرین انسانی ست.
روشنگری، در رهیافت به مسائلی که پیش روی خود می بیند، علاوه بر دوران یونان، از میراث رنسانس نیز بهره می برد. حقوق و فلسفه آن نه به معنی بررسی مسائل حقوقی و تاریخی، که به مثابه حقوق طبیعی و بنیادین بشر، این کانون اومانیسم روشنگری، مورد توجه فیلسوفان این دوره قرار گرفته است.
روشنگری، دوباره به پرسش بنیادین افلاطون در مورد رابطه ی حق و قدرت از دریچه ی اندیشه ی امروز خود می نگرد. چه، برنهادهای مختلفی که در این خصوص طرح می کند، می بایست با مبانی نظام عقلی کاملاً متفاوت و خاص دوران روشنگری بازتعریف شوند. از نظر کاسیرر، پرسش افلاطون در خصوص ماهیت عدالت و ذات واقعی آن فقط در دل امری کلی تر قابل پاسخ گفتن است. این که آیا مفاهیم اخلاقی و منطقی ما دارای محتوای عینی قائم به ذات اند یا تنها ساخته ی توهم ما هستند، هم برای اخلاق و هم برای منطق، مسئله ی بودن یا نبودن است.