دانلود کتاب Statistical Foundations Of Econometric Modelling
by Aris Spanos, David Hendry
|
عنوان فارسی: پایه های آماری از مدل اقتصادسنجي |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
اقتصادسنجی با مطالعهٔ نظاممند پدیدههای اقتصادی با استفاده از دادههای مشاهدهشده سر و کار دارد. به عبارتی، اقتصادسنجی علم تحلیلهای آماری از مدلهای اقتصادی است. همانطور که راینار فریش در اولین شماره مجله ایکانامتریکا توضیح میدهد یکی شدن آمار، تئوری اقتصادی و ریاضیات است که اقتصادسنجی را میسازد.
اگرچه بسیاری از روشهای اقتصادسنجی کاربرد مدلهای آماری را بیان میکنند، اما بعضی شاخصههایِ خاصِ دادههای اقتصادی سبب تمایز اقتصادسنجی از سایر شاخههای آمار میشود. دادههای اقتصادی عمدتاً مبنی بر مشاهده هستند و نه بهدستآمده از آزمایشهای کنترلشده. از آنجا که واحدهای اقتصادی در تعامل با یکدیگر عمل میکنند، دادههای مشاهدهشده نشان از یک تعادل اقتصادی پیچیده هستند و نه ناشی از یک رفتارِ سادهٔ ارتباطی ناشی از تقدم یا تکنولوژی. از این رو اقتصادسنجی روشهایی برای شناسایی و تخمینِ مدلهای با چند مجهول را ایجاد میکند. این متدها به محقق اجازه میدهند که استنتاجی علیمعلولی در شرایطی غیر از شرایط آزمایشیِ کنترلشده ارائه دهد.
اهداف اقتصادسنجی را بهطور کلی میتوان دادن محتوای تجربی به روابط اقتصادی برای آزمودن نظریههای اقتصادی، پیش بینی، تصمیمگیری، و ارزیابی پیشینی یک سیاستگذاری یا تصمیم دانست.
به کمک تکنیکهای اقتصادسنجی میتوان ضرایب مجهول مدل ساختهشده را برآورد کرد و سپس (در صورت برقرار بودن تعدادی فرض) به استنتاج آماری دربارهٔ آنها پرداخت. مثلاً اگر تئوری اقتصادی بیان میکند که رابطه متغیر وابسته و متغیر توضیح دهنده رابطهای معکوس است، انتظار داریم که ضریب این متغیر از لحاظ آماری معنادار (متفاوت از صفر) و منفی باشد. همچنین بعد از برآورد ضرایب میتوانیم با قرار دادن مقادیر دلخواه متغیرهای توضیحدهنده در رابطه، مقدار متغیر وابسته متناظر با آنها را پیشبینی کنیم.
اقتصادسنجی در ارزیابی سیاستگذاریها نیز مفید است. مثلاً اگر سیاستگذار تابع تقاضای یک کالا را با دادههای قبلی برآورد کردهباشد و حال بخواهد قیمت آن کالا را به صورت دستوری طوری تعیین کند که تعداد مشخصی از مردم از آن کالا استفاده کنند، کافی است این مقدار را در تابع تقاضا قرار داده و قیمت متناظر با آن را محاسبه کند. در اقتصادسنجی حتی در چنین مثال سادهای ظرافتهایی وجود دارد که باید به آنها توجه شود. مثلاً برای تخمین تابع تقاضا، مشاهدهها در جدول دادهها میبایست زوج قیمت و مقدار تقاضا در شرایط تعادل پایدار باشند. در غیر این صورت مدلِ پیچیدهتر یا روش اقتصادسنجیِ دیگری برای تخمینهای معتبر و آزمون آنها لازم است.