دانلود کتاب The Truth in Painting
by Jacques Derrida
|
عنوان فارسی: حقیقت در نقاشی |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
عنوان کتاب یعنی «حقیقت نقاشی» چنانکه مولف نیز به آن اذعان میکند، از نامه سزان به امیل بران برگرفته شده است. دریدا در خصوص این نامه و عنوان کتاب و چگونگی ارتباط آن با گفتهپرداز هنرمندی همچون سزان بحث نسبتاً مفصلی ارائه کرده است.
در این نوشته مولف به حقیقت نقاشی و نیز نقد آرای فیلسوفان هنر و به ویژه پدیدارشناسان نسبت به حقیقت هنری میپردازد. در واقع، کتاب حقیقت نقاشی به دریدا این امکان را میدهد تا به فلسفه هنر و واسازی این فلسفه مشغول شود.
به همین دلیل مهمترین آرای هنری دریدا در اینجا گرد آمده است. دریدا در این کتاب به تفصیل به نظریات هگل، کانت و هایدگر میپردازد. چنانکه بیشتر بحث در مورد متن هایدگر همانا در همین کتاب حقیقت نقاشی انجام شده است.
دریدا برای بررسی «حقیقت نقاشی» و در پی آن «حقیقت هنر» به نکاتی توجه میکند و آنها را به چالش میکشاند که ذهنیت محققان پیشتر به آنها عادت کرده و آنها را پذیرفته است. او همین عناصر نخستین و پذیرفته شده را به چالش میکشاند.
نویسنده کتاب پس از بررسی رابطه فلسفه و تاریخ نیز طرح وابستگی فلسفه و مسائل فلسفی به تاریخ، نسبت به پرسشهای تثبیت شده فلسفه هنر تردید میکند. پرسشهایی همچون: «هنر چیست؟
منشأ هنر یا اثر هنری چیست؟ معنای هنر چیست؟ هنر چه میخواهد بگوید؟» (حقیقت در نقاشی) دریدا میگوید؛ چنین پرسشهایی موجب پاسخهای خاصی میشود.
به عبارت دیگر، پاسخها در صورت این پرسشهای طرح شده نهفتهاند. همچنین او اضافه میکند که چنین پرسشهایی خود به خود مخاطب را در مقابل تقابلهای سنتی فلسفه غرب قرار میدهد، تقابلهایی همچون: «معنا/صورت، درون/برون، ظرف/مظروف، دال/مدلول، بازنماشده/بازنماکننده» در اینجا نویسنده به کلام-خردمحوری در فلسفه غرب اشاره میکند و این نگرش به نقاشی را که از جنس دیگری است، به چالش میکشاند، پرسشهایی از جنس کلام برای حقیقتی از جنس تصویر. پرسشهایی که حامل جهانبینی خاصی هستند و برای این منظور نویسنده از واژه ترکیبی هستی-پرسشی (onto-interrogative) استفاده میکند.
این پرسشها غیر از اینکه پرسش از هستی هنر است، همراه با خود هستیشناسی خاصی را نیز مطرح میکنند. در همین خصوص است که دریدا به دو چهره اصلی فلسفه هنر یعنی هگل و هایدگر میپردازد. او میکوشد به توصیف نظریات این دو و بافت فلسفی و تاریخیای که این نظریات در بستر آن شکل یافته، بپردازد.