دانلود کتاب Q Methodology (Quantitative Applications in the Social Sciences)
by Bruce McKeown
|
عنوان فارسی: Q روش شناسی (نرم افزار کمی در علوم اجتماعی) |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
روش های پژوهشی صرف نظر از نوع شکل گیری و تقسیم بندی آنها به انواع رویکرد های کمی و کیفی یا آمیخته به عنوان وسیله ای برای بهره گیری در انجام پژوهش های کاربردی نقش بسیار چشمگیری در زندگی و پیشرفت انسان داشته است.
روششناسی کیو را ویلیام استیفنسون در دهه ۱۹۳۰ میلادی ابداع کرد. او به منظور پاسخگویی به این پرسش که «چه چیزهایی اشخاص را منحصر به فرد میسازد؟» به این ابداع دست زد. استیفنسون به جای شناخت چیزهای مشترکی که جمعیت بزرگی از اشخاص دارا هستند، با طرح این پرسش به دنبال درک فردیت آنها بود. احتمالاً تاکنون کنجکاو شده اید که دلیل نامگذاری این روششناسی به «کیو» چیست. در واقع، اولین بار در سال ۱۹۳۵، سر گاتفری اچ تامسون انگلیسی که یک متخصص تحلیل عاملی بود، از حرف q برای نمایش «همبستگی افراد» استفاده کرد تا آن را از حرف r که همبستگی بین متغیرها یا را نشان میداد، متمایز سازد. به این ترتیب، استیفنسون نیز از حرف Q برای نامگذاری روششناسی خود استفاده کرد زیرا این روششناسی به شناخت ذهنیتها میپرداخت و همبستگی بین افراد و نه صفات در آن نقش اساسی داشت.
روششناسی کیو، فنی است که پژوهشگر را قادر میسازد تا اولا ادراکات و عقاید فردی را شناسایی و طبقهبندی کند و ثانیاّ به دستهبندی گروههای افراد بر اساس ادراکاتشان بپردازد(به نقل از مک کئون و توماس). در واقع با کمک و استفاده از این روششناسی پژوهشگر قادر خواهد بود تا با استفاده از مراحل تعریف شده در آن، نهایتا ذهنیت افراد و الگوهای تفکری آنان را نسبت به موضوعات مختلف آشکار نماید.