دانلود کتاب Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (Routledge Classics Edition)
by Judith Butler
|
عنوان فارسی: مشکل جنسیت: فمینیسم و تخریب هویت (روتلج کلاسیک نسخه) |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
کتاب آشفتگی جنسیتی نوشته ی جودیت باتلر، با نقد و بررسی رابطه ی جنس/جنسیت/میل ، و با تاکید بر ماهیت اجراگرایانه ی (برساخته ی) مقولات مذکور، رابطه ی مابین آنها را دچار آشفتگی می نماید. عنوان کتاب دقیقا نشانگر محتوای عمیقا ساختار شکن این اثر است. این کتاب از سه فصل با عناوین زیر و دو مقدمه تشکیل شده است:
۱ – سوژه های جنس/جنسیت/میل
۲ – ممنوعیت/روانکاوی و تولید ماتریکس دگرجنسگرا
۳ – کنش تنانه ی واژگون کننده.
باتلر در بخش نخست، به نقد” بازنمایی” به مثابه ابزار ذات گرایی پرداخته و سوژه شدگی زن و باور به هویت جهانشمول زنان را به چالش می کشد. او در مقابلِ نظریاتی که باور به رابطه علی جنس/جنسیت/میل دارند، جنس را مقوله ای جنسیتی شده و فاقد ذاتیت می داند. به باور او همه چیز گفتمانی است. باتلر به نقد رویکردهای جبرگرایانه بیولوژیک و تصویرهای فرهنگی اراده گرایانه از جنسیت، پرداخته و الگوی تحلیلی مبتنی بر دلالت را که مرتبط با سیاست بازنمایی و نشانه ای از وجود متافیزیک جوهر است، رد می کند.
وی دوگانگی (دوبوار=دسته بندی دوگانه ی زن و مرد) و یگانگی (ایریگاری=باور به حاکمیت زبان مردانه /فالوگوسنتریزم) موجود در نظریات فمینیستی را رد و آنها را گونه ای بنیادگرایی در شناخت می داند و تعریفی از جنسیت ارائه می دهد که در آن تمامیت ، دائما به تعویق می افتد. در ادامه، نظریات ویتیگ(پیشنهاد یک اقتصاد غیر فالوس محور و مقوله ی لزبین به مثابه ی راهبردی در جهت فراتر رفتن از دسته بندی های جنسی) و مایکل هار (اعتقاد به شکل دهندگی زبان به تصور جوهری از جهان و جنسیت)، فوکو ( پیش فرض وجود مجموعه ای از رفتارهای جنسیتی متکثر به رغم رد جوهر گرایی) را نقد و بررسی کرده و در مقابل بر ماهیت اجراگرایانه جنسیت تاکید می کند.
در بخش آخر، باتلر با موضعی افشاگرانه به وجود هنجارهای پنهانی شکل دهنده به فهم فرهنگی ما از جنس و جنسیت اشاره کرده و بر این باور است که این بنیان ساختگی حتی بر شناخت در حوزه فلسفه فمنیسم اثر داشته است. به باور وی فلسفه چیزی نیست جز مکانیزم انضباطی که دائماً در حوزه شناخت سوژه سازی می کند. نمونه متاخر چنین فلسفه ای کار کریستوا است که تصویری خاص از تن مادرانه ارائه می دهد. باتلر به شیوه ای ساختارشکنانه، مفاهیم حوزه جنس و جنسیت را نقد می کند و مدعی است این مفاهیم چیزی جز حد و مرزهای ساختگی و سیاسی نیستند. وی سپس به بررسی موضع ویتیک در خصوص وجود «بدن های ساخته شده به لحاظ فرهنگی» می پردازد. باتلر «خصلت اجراگرایانه جنس و جنسیت» را که امری تاریخی و مرتبط با قدرت است، پتانسیلی برای مقاومت در مقابل دسته بندی های تنانه تاریخاً منجمد تعریف می کند و کتاب خود را با دعوت به عمل سیاسیِ تنانه و آشفته سازی دسته بندی های تاکنون موجود از جنس و جنسیت و میل به پایان می برد.