دانلود کتاب الحلال والحرام فى الاسلام
|
عنوان فارسی: حلال و حرام در اسلام |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
اسلام دین اعتدال و میانهروی است، افراط و سختگیری را قبول ندارد؛ همانگونه که اهمال و بیبند و باری را نمیپذیرد و هیچکس را به چیزی خارج از قدرت و توان او مکلف نمینماید. احکام و قوانین آن مبتنی بر عدالت و دارای فلسفهی روشن و متکی بر دلیل و برهان و منطق هستند که معیار تشخیص آنها فکر درست و عقل سلیم است.
اسلام فلسفهی حلال بودن را تابع پاکی و خیر و منفعت و حرام بودن را در گرو ناپاکی و زیان و ضرر قرار داده است، بدین معنی که هرچه پاک و تمیز است حلال و هرچه زیانبخش و مضر و ناپاک باشد، حرام است.
شاید موضوع «حلال و حرام» در وهلهی اول ساده به نظر آید، ولی در حقیقت کاری است بس مشکل، چون هیچ نویسندهای چه در گذشته و چه در حال، مسائل مختلف این موضوع را در کتاب مخصوصی جمع نکرده است؛ ولی محققین آنها را با زحمت و به صورت پراکنده و با جستجو در تمام بابهای کتب فقه اسلامی و در اثنای کتابهای تفسیر قرآن و حدیث به دست خواهند آورد؛ بنابراین چنین موضوعی نویسنده را ناچار میسازد تا موضع خود را نسبت به مسائل فراوانی که علمای قدیمی ما درباره چگونگی حکم آنها اختلاف دارند و همچنین بیان نظر محدثین درباره آنها و بیان علت اختلاف آنها مشخص و روشن سازد.
ترجیح دادن نظریهای بر دیگری در مسائل مربوط به حلال و حرام، بیگمان نیاز به شکیبایی و مراجعه و تحقیق فراوان دارد و پیش از همهی انها بر محقق لازم است تمام بررسی و تلاش خود را برای رضای خدا و رسیدن در نظر بگیرد و انجام دهد.
موضوع حلال و حرام در بین ملتهای مختلف از قدیم الایام وجود داشته است، هر چند آنها در نوع، میزان و علت محرمات با هم اختلاف نظر داشتهاند و اکثر موارد حرام را به معتقدات، افسانهها و خرافات انسانهای ابتدایی ارتباط میدادند. سپس ادیان بزرگ آسمانی، دستورات و نصایح ارزندهای درباره حلال و حرام با خود به ارمغان آوردند و انسان را از مرحله پست خرافات و افسانهپرستی و زندگی قبیلهای به مرتبه والای انسان دانا و شرافتمند ارتقا دادند. ادیان آسمانی با توجه به اوضاع و احوال و پیشرفت جامعه انسانی و براساس سیر تکاملی جوامع، حلال و حرامها را تغییر دادند، همانطور که یهود به واسطهی نافرمانیهایی که از ایشان سر میزد مورد مؤاخذه قرار میگرفتند و چیزهایی به طور موقت بر آنان حرام میشد که هدف از تحریم آنها مجازات و تنبیه بنی اسرائیل بود، تحریمی دائمی، به همین دلیل است که قرآن سخنان حضرت عیسی یا بنی اسرائیل را بیان میکند و هنگامی که جامعه بشری در سیر تکاملی خود به پیشرفتهای بزرگی نایل گردید و شایستگی و استعداد درک کلیات در نهادش به وجود آمد، خداوند متعال آخرین دین جاودانی و عالمگیر خود را که دین اسلام است به وسیلهی حضرت محمد (ص) به جامعه انسانی ابلاغ فرمود.
فلسفه اسلام در مورد حلال و حرام روشن و ساده است و قسمتی است از فلسفه کلی، امانت و مسئولیت بزرگی که زمین و آسمان از قبول آن عاجز شدند ولی انسان آن را پذیرا شد و متعهد گردید در راه اجرای عدالت، پاکی، تحکیم نظام آسمانی و عمران زمین در مسیر تکامل حرکت، نماینده و جانشین خدا در زمین باشد.
از طرف دیگر، موضوع حلال و حرام در دایره وسیع قانونگذاری اسلامی به صورت کلی و شامل، مورد توجه قرار میگیرد. همان قانونگذاری که اساس آن بر تحقق بخشیدن به خیر و صلاح و آرامش و سادگی و دفع خشونت و عدم سختگیری استوار است.
هدف آن از بین بردن فساد و به ارمغان آوردن خیر و مصلحت است؛ مصلحت برای انسان چه از جنبههای جسمی و چه از لحاظ روحی و عقلی و مصلحت برای اقشار مختلف جامعه اعم از فقیر و ثروتمند، حاکم و محکوم و مرد و زن از هر رنگ و نژاد و در هر زمان که باشند.