دانلود کتاب تاریخ اجتماعی ایران: جلد نهم
|
عنوان فارسی: تاریخ اجتماعی ایران: جلد نهم |
دانلود کتاب
جزییات کتاب
در جلد نهم از تاریخ اجتماعی ایران مرحوم راوندی تحت عنوان فرقه های مذهبی در ایران درباره فرقه ها و مذاهبی است که پس از رحلت پیامبر اسلام، محمد مصطفی (ص) به ویژه از قرن دوم و سوم هجری به بعد در دین اسلام به وجود آمد. از آن میان، مذاهب اهل سنت و جماعت و مذاهب اهل تشیع و مذاهب گروه خوارج، پیروان خاص خود را پیدا کردند و اختلاف هایی بین آنها بروز کرد. در این جلد به جنبه های مختلف آن توجه شده است.
راوندی تلاش کرده تا با استفاده از منابع و مآخذ گوناگون، عقاید و نظریات موافق و مخالف هریک از مذاهب و فرقه های اسلامی، همچنین جنگها و مبارزه خونین و تعصب آمیزی آنها را بررسی و ارزیابی کند. در این جلد به مباحثی همچون اعتقادهای مذهبی در ایران قبل از اسلام، اعتقادهای مذهبی ملل خاورمیانه مقارن ظهور اسلام، مقام و موقعیت امام به نظر پیروان مکاتب مختلف زیدیان و اهل تشیع، فدائیان اسماعیلی، قرمطی ها، مقام و قدرت امام به نظر شیعیان، تصوف و اندیشه های عرفانی، فرقه های گوناگون صوفیان، فرقه باب، جنبشهای مذهبی معاصر، نگاهی به فرق و عقاید مذهبی در جهان پرداخته شده است
او با رویکرد تطبیقی، اوضاع مذاهب و فرق اسلامی را در ایران و کشورهای همسایه در زمینه های مختلف مطالعه کرده است. دانش حقوقی او موجب شده به جنبه هایی از این موضوع مهم بپردازد که در زبان فارسی کمتر به آنها توجه شده است.
این جلد کتاب مرحوم راوندی یکی از مهمترین مراجع در زمینه جامعه شناسی دینی در ایران به شمار می رود. وی در این اثر دلایل ایجاد اختلاف بین مذاهب اسلامی را بررسی کرده و به شرح اوضاع اجتماعی و فرهنگی ایران در دوره های مختلف تاریخی مربوط به فرقه و مذاهب پرداخته است. البته دیدگاه های مطرح شده در این کتاب کاملا یکطرفه و مستند به منابع غیر دینی است ای کاش نقدی جامع بر این جلد کتاب ارایه می شد تا این کتاب برای پژوهشگران جامعه شناسی دین راهگشا باشد.